Szeretett Mind!

Örömmel jelentem, hogy a világ a feje tetejére állt, és mi ettől a talpunkra estünk. Ami persze mostanra nyilvánvaló csak, folyamatában nem ilyen vidáman éltük meg.

Alább a tavaszi időszakról szóló beszámoló.

Ami most először nem csak befektetőinknek látszik, hanem nyilvánosan osztom meg. Négy okból:

  1. értékes tanulságai vannak – sokaknak lehet érdekes, hogy egy ilyen rendszer miként küzd kihívásokkal meg, hogyan születik / épül
  2. vád ért, hogy “pénzt hajhászunk” – legyen hát transzparens, hogy miért kérjük a pénzt, hogy mire és hogyan használjuk
  3. fontosnak érzem, hogy látható legyen az ügy, és hogy hogyan “sáfárkodunk” vele – ismerj meg jobban, értsd miben veszel részt
  4. csodák érkeztek “vadidegenektől“ idén – számítunk Rátok, tanácsokat, munkatársakat és befektetőket is folyamatosan fogadunk

Plusz egyébként is: bolondok napja van.

🙂


Rengeteg dolog történt.
Csapjunk bele!

Visszaemlékezni is nehéz, de azért megpróbálok…


TARTALOM:

I. ”Színpadkép“ – az Ügy és a Mód
II. “Nyitó ének” – pre COVID19 terv
III. ”Bonyodalom” – az új helyzet és mi
IV. ”Válságkezelés” – gyorsreakció, S.O.S
V. “Iránykorrekció” – stratégián is igazítunk
VI. ”Katarzis” – a számok nem hazudnak
VII. ”Lehetőségek” – jövőkép és kitekintés


I. “Színpadkép“

Az ÉNAKADÉMIA-t működtető Együgyű Kft. egy darab ügye változatlanul az, hogy Legyen Mindenki Boldog.

Amit mi 4 módon törekszünk előmozdítani (cégünk 4 lába):

  1. egy új megközelítést terjesztünk – a videóim és FB posztok által
  2. zárt és védett közösségi teret adunk – ÉNAKADÉMIA Közösség
  3. részletes magyarázatok – az ÉNAKADÉMIA kurzusai és a könyvek
  4. mentorok fénybe állítása – “attól kérj tanácsot, aki már átment rajta!”

Üzleti modellünk ennek megfelelően:

  • sok ingyenes tartalom – videók, posztok, hírlevél és első hónap
  • előfizetéses szolgáltatások – közösségi tagdíj és EgoYoga (opció)
  • megvásárolható dolgok – online kurzusok, előadások és könyvek
  • platform díjak (jutalék) – a mentorok díjaiból 15% marad nálunk

Összességében elég jól értjük, hogy kiknek és mit is dolgunk adni. A kihívás sokkal inkább a hogyan.


II. “Nyitó ének“ (pre COVID)

A fenti célt az év elején még a kurzusok előtérbe állításával és profi értékesítéssel gondoltuk legjobban szolgálni – megengedve, hogy a közösség és a mentor hálózat a maga lassabb, organikus tempójában fejlődik.

Ennek érdekében:

1. meghirdettük a 2. kisbefektetői körünket

Előzőleg kopogtattunk befektetéssel foglalkozó profi intézményeknél, de ők épp a legnagyobb erőnket – egyedi mondás és világkép – nem tudták értelmezni (vagy nem jól mutattuk nekik). Amiből arra jutottunk, hogy nálunk a hit legfontosabb, tehát olyan helyről kell pénzt fogadjunk, akik értik az ügyet és hisznek benne.

2. sikerrel zártuk a kisbefektetői kört

Jelentős érdeklődés után a minimum befektetési összeggel indultunk el. Nagyon bíztunk az értékesítési megközelítés sikerében, és ez elégnek tűnt így. (Isten hozta legújabb kisbefektetőinket ezúton is, minthogy ez az első beszámoló az érkezésetek óta!)

3. bővítettük a csapatot

Nagyszerű pénzügyes / adminisztrátor után a világképünket és megközelítésünket értő és ismerő iparági szakértő kezdett február elején, egy igazi “performance marketing sepcialista”. Nagy hittel és erős lelkesedéssel vágtunk a munkába – amiről persze hamar kiderült, hogy sok apróságot (technikai dolgok, videók, arculat) is rendbe kell tenni, mielőtt eredménnyel tudunk értékesíteni.

4. új termékeket fejlesztettünk

A korábbi “kiskurzusok“ és “korszakváltó folyamatok“ közé 4db 10 napos folyamat készült speciális élethelyzetekre, és ezek már az új megközelítés szerinti profi landing oldalakat kapták:

  1. Menjek vagy Maradjak – női dilemmák esetére
  2. Szeretősegítő – ha meg akarod szerezni
  3. Feleség vagy Szerető – így tisztázd
  4. Válts Életet – a válság lehetőség, használd ki!

5. ügynökséget kértünk fel

A belső szakértelem mellett a Facebook és Google rendszereit behatóan ismerő és profin kezelő ügynökségi partner is fontosnak tűnt, tehát felkértünk egyet. Tőlük hamar megtudtuk, hogy szerintük az alap kommunikációnk sem biztos, hogy elég érthető.

6. új hirdetések

Márciusban kezdtük el az ügynökségi partner által készített és beállított új facebook hirdetéseket futtatni:

… pontosan, igen, a vírus érkezésével egyidőben.

🙂


III. “Bonyodalom“

Könnyen kivitelezhető, egyszerű és kézenfekvő stratégiának tűnt, hogy a meglévő kurzusokat adjuk ügyesebben és többeknek el – ami nem vált be.

Épp irányba álltunk a kampányra, amikor a válság beütött, és a hirdetések egyáltalán nem teljesítettek jól. Sőt. Annál is rosszabbul teljesítettek, mint amire korábban mi magunk még kevésbé profi termékoldalakkal képesek voltunk…

Találgatjuk az okokat, de talán az alábbiak együtt:

  • válság okozta bezártság, pánik
  • a költési hajlandóság bénulása
  • fokozott árérzékenység / átgondolás
  • összezártság hatásai (pl. “párom meglátja”)
  • az ÉNAKADÉMIA márka viszonylagos ismeretlensége

(Plusz mintha a hitelességünk alapját adó személyesség és emberség is sérült volna kicsit a “profi” csomagolás által.)


IV. “Válság”

Március közepére nyilvánvalóvá vált, hogy

  1. ez így most nem megy
  2. arra nem elég a befektetőktől kapott pénz, hogy soká próbáljuk, ami nem működik, bízva abban, hogy “majd visszatér a normalitás”, és akkor majd működni fog

Így tehát “átöleltük a változást”, és minden súlyunkkal “beledőltünk” az új világba. (Ami tulajdonkjéppen nem is annyira döntés volt, hanem szükségszerűség, mivel nem volt pénzügyi mozgásterünk, hogy várjunk.)

Először is a költségeinket vizsgáltuk felül:

7. stoppoltuk az arculati munkát

Az ügynökség szorgalmazta, és láttuk mi is a hasznát, de a közösség kiszolgálása szempontjából nem elsődleges most.

8. leállítottuk a Facebook hirdetéseket

Mivel nem teljesítettek.

9. felmondtuk az irodánkat

Hiszen otthonról dolgozunk, ami így is marad – világosan látszik, hogy a válság elmúlása után is elég lesz hetente 1 napot együtt irodában tölteni. Tehát kisebb / részidős irodát keresünk majd ősztől.

10. teljesítmény alapú rendszerre álltunk át

A csapat egy része “kétlaki” volt a közösség és a cég között, amit most tisztázni sikerült. Ez így a közösség erősítését is hozta, mert így most a Közösségbe érdemes értéket adni, hogy az embernek jövedelme legyen.

11. lemondtunk az ügynökségi együttműködést

Nagyszerű szakemberek, de nem értettek eléggé minket. Speciális a témánk, valódi kapcsolódás szükséges, hogy jól menjen, és nem csak “megoldva“ legyen, mint bármely ügyfélprobléma. (Arra jöttünk rá, hogy semmilyen téren nem tudunk olyanokkal dolgozni, akiket nem érint meg az ügy.)

12. szabadúszó grafikust vontunk be

Tehetséges és bennünket mélyen érző grafikussal vágtunk az arculati munkába – a landing oldalak mellett korszakos ábra is frissítésre került [lásd alább, before & after] – új arculat júnisuban indul.

13. személyes áldozatokat hoztunk

Mindezeken felül a csapat derekát adó (és ezért fix díjazást kapó) 5 fő közül többen úgy döntöttünk, hogy a fizetésünk egy részét benne hagyjuk a cégben. Akkor vesszük majd csak fel, amikor már a jövőnk veszélyeztetése nélkül megtehetjük. KÖSZI Nektek ezúton is!


V. Iránykorrekció

A napi működés után aztán a stratégiát is igazítottuk.

Az eredetileg tervezett (tulajdonosoknak és befektetőinknek év elején bemutatott) “roadmap” helyett ahhoz nyúltunk, ami volt. Mármint amit legnyilvánvalóbban értéknek éreztünk a saját benyomásaink és a résztvevők visszajelzései alapján.

A világkép az egyedi erőnk, ami a közösségben mutatkozik meg.

Tehát:

14. kinyitottuk a tagság első hónapját

Március közepe óta ingyenes az első 30 nap, közösség ÉS videók, ami így most rengeteg értéket ad. Mert hiszünk az megtartóerőnkben. Plusz szuper motiváció is, hogy legjobban szolgáljuk a tagokat abban a 30 napban, amire esélyt adnak, hogy aztán maradni akarjanak. Helyesebb így, hogy mi bízunk előbb bennük (ingyenességet adunk), ahelyett, hogy tőlük akarnánk, hogy bízzanak (mint ahogy ez korábban volt, amikor azonnal fizetniük kellett).

15. ingyenes konzultációkat kezdtünk hirdetni

Kapcsolati problémák, szeretői viszonyok, karrierválság, félelem és női beszélgetés témában kezdtünk ingyenes 1 órás Zoom konzultációkat tartani, amik

  1. SZUPERÜL működnek, hiszen bárhonnan, rugalmasan, arc nélkül is részt lehet venni (a válság múltával is maradunk online csoportoknál)
  2. jól látható kíváncsiságot keltettek az EgoYoga iránt (ahol a tennivalóra fókuszáló heti online beszélgetés a szolgáltatás része)
  3. jól láthatóan dobtak a konzultációt vezető mentorok hitelességén (többen elkezdtek személyes megkereséseket kapni)

16. átgondoltuk a “customer journey”-t

… tehát, hogy milyen sorrendben értelmezhetőek legkönnyebben, hogyan épülnek egymásra a szolgáltatásaink. Azt találtuk, hogy a legtöbb embert az ingyenes videók érintenek meg, utána ingyenes hónap, majd tagság, és ezután kurzusok és/vagy EgoYoga és/vagy mentor – aminek fényében bár lehet, de nem biztos, hogy kell kurzusértékesítést közvetlenül eladni próbálni. Természetesebb ha már hallott rólunk, ha már kapcsolódik.

17. onboarding folyamat

Korábban egy (részben angol nyelvű) levél ment csak, sokaknak nem volt érthető, sokan nem (vagy csak 1x) léptek be. Ehelyett új 30 napos levél-folyam indul. Nagyon sok a lehetőség és a rendszer használata sem egyszerű még, és így szépen kényelmesen be tudjuk a tagokat vezetni.

18. csatornák aktiválása

A fentieken gondolkodva volt megrázó felismerés, hogy micsoda hülyeség a Facebookon erőlködnünk, hogy pénzért emberekhez átjussunk, amikor szupererős saját kommunikációs csatornáink vannak. Elkezdtük tudatosan is használni ezeket:

  1. hírlevél újra figyelmet kap, friss és közvetlen a stílus
  2. elkezdtünk FB jellegű posztokat a saját közösségünkben posztolni
  3. kurzust tartottunk moderatoroknak, mentorok segítséget kapnak
  4. és én is jobban figyelek, hogy mit hirdetek a videókban

19. segítő kínálat tisztázása

Egy ideje szerepelnek nálunk szakértők, de részben hirdetési felületként használtak csak minket – tehát újragondoltuk a partneri együttműködéseket. Az ÉNAKADÉMIA az úton segít járni, tehát mostantól csak a rendszerünket ismerő, az alapján segíteni képes, általunk ajánlott mentorok és szakértők szerepelnek nálunk. Míg korábban egy papír is elég volt, most a személyes tapasztaltok bátor megosztásán a hangsúly.

20. videó “stratégia“

Megérzések mentén, és spontán csinálom a videókat, de valamennyi rendszere immár ennek is lett. Év elején heti 1-2 készült csak (eladtunk egy lakást, költöztünk, építkezünk, meghalt az édesapám + a válság), de most újra 4-5 jön, ahogy a dolgok rendeződnek, és a csapat által is jobban felszabadulok. Ezen belül több szól most tagoknak csak, amik az előfizetők bevonásában és megtartásában is nyilvánvaló erőt mutatnak.


VI. Katarzis

Kurzusokról a Közösségre módosult a fókusz, ami

  1. ugrásszerű növekedést hozott a regisztrálók számában
  2. erős konverziós arányt mutat a 30 ingyenes nap után
  3. kurzuseladásokat belső akciókkal segít élénken tartani
  4. a mentorainkat is jobban fénybe állítja, mint eddig

Nem jelenti, hogy elengedtük volna az értékesítést (Facebook helyett Google kampányokkal kísérletezünk épp, mert ott szándékra lehet hirdetni) – de azt igen, hogy az alap stabilitásunkat nem hirdetésekkel akarjuk megteremteni. Hanem a közösség tagjait törekszünk jól szolgálni.

Számokban mindez az alábbi módon néz ki:

Előfizetők:

Jól látszik a stratégiai korrekció időpontja. Bezuhan a bevétel márciusban, viszont nagyon megugrik az új csatlakozók és a résztvevők száma.

Az utolsó három hónapra napi bontásban fókuszálva a lemondások aránya látványosan csökkent az április szinthez képest:

Ezen belül különösen májusra vagyunk büszkék:

(Előfizetés esetén az éves 35% fölött megtartás a téma szakértői szerint jó. Ezt mi kb. már most tudjuk, és még jóval erősebbek leszünk.)

Kurzusokkal együtti SUM bevétel:

Ahol, megint: március már lapos, áprilisban estünk, és májusra kezd a befektetett munka eredményeket is mutatni.

Összességében jól állunk.

Már csak kicsit vagyunk veszteségesek, és épp van még elég pénzünk, hogy bevegyük a kanyart – legkésőbb nyár végére nyereséges a rendszer.

Miközben még mindig elképesztő a potenciál.
Lélegzetelállító lehetőségeink vannak…

Legjobb összefoglalása az elmúlt fél évnek, hogy “resource constrained” időszak volt – magyarul: annyi lehetőségünk volt, hogy ez megnehezítette a helyes fókusz megtalálását, és hogy valóban összpontosítsunk is rá. [Ha ma új befektetők jelentkeznének, embereket vennénk még fel.]


VII. Lehetőségek

Összességében arra jöttünk rá, hogy a legnagyobb érték, amit mi adni tudunk a közösség, ezen belül

  • biztonságos tér megosztani
  • tapasztalat alapú reakciók
  • a valahova tartozás élménye
  • világkép és videó magyarázatok
  • vezető általi kézenfogás (EgoYoga)
  • személyes tapasztalat alapú mentorálás

Mondjátok nyugodtan, hogy Ti mindig is tudtátok, már mi is látjuk.

A válság a lényegre egyszerűsített.
Minket is.

ÉS a lényeget látva (érdekes ez) az eddigieken felül további csodás új lehetőségek is látszanak:

21. mentorokat mégjobban fénybe állítani

Az ÉNAKADÉMIA közösség békéje fölött moderatorok őrködnek, akik (kevesen tudják) nem “nyuszi régi barátai”, hanem olyan, gyakran álnéven résztvevő “vadidegen” emberek, akiket példás tevékenységük (a közösségbe fektetett munkájuk) alapján kérünk erre fel.

Kurzust és szupervíziót tartunk, sőt életút program van kidolgozás alatt, ahogy a hozzánk példás emberséggel kapcsolódó résztvevőknek nálunk bevétele is lehet. (Lépések: ingyenes Tag › Tag › Moderator › Mentor › Host › Szakértő › Vén. A mentor eseti konzultációt folytat, a vezető csoportot visz, a szakértő mentorokat segít, a vén a rendszer működése felett őrködik.)

Már most elképesztően fantasztikus a 20 fős csapat, ahogy köszöntenek, megnyugtatnak, résztvesznek, reagálnak, magyarázzák az utat anélkül, hogy mindenáron válaszolni próbálnának, és a zsigereimben érzem, hogy ez még csak a kezdet, a legelején vagyunk még csak a közös útnak.

Több lesz az ingyenes konzultáció. Mert egyrészt értéket ad, másrész felépíteni is így tudunk legjobban Mentorokat. Plusz az EgoMastery is kidolgozás alatt, ahol a korszakos csoport helyett (EgoYoga) az ember személyi edzővel haladhat (személyes Mentor kapcsolat).

22. férfiak

Kínálatunk egy nagy hiányossága, hogy a mintáik csődjével küszködő férfiaknak több tartalom, és speciális képzés kell. Lesz is. Lesz, hogy jöjjenek, lesz hogy kapcsolódjanak, lesz mert fantasztikus nők várják őket.

23. projekt inkubáció

Személyes kihívások megosztása mellett ötletekre kell nagyobb hangsúly – külön szekció ez a közösségben, amit bár elkezdtük már, de még nincsen gazdája a területnek.

24. referral program

A tagok ügyesebb motiválása is nyilvánvaló lehetőség. Idővel rá fogunk jönni, hogy mitől lesz az embereknek nagyobb kedve ismerősöket meghívni. (Érdemeben még egyáltalán nem foglalkoztunk ezzel.)

25. affiliate program

Huzamosabb ideje meggyőződésem, hogy óriási potenciál van abban, hogy jóga-, tánc-, mozgás- és fitness-stúdiók, sőt akár wellness központok is velünk azonos, hiszen “érzelmi jóllétre“ törekvő embereket szolgálnak ki. Meg fogjuk találni a módját, ahogy láttatni tudjuk velük, hogy az ő érdekük, mert az őket használó embereknek érték, ha együttműködnek velünk.

26. franchise

Elvi lehetőség, ami e szép új olnine világba még nem tudjuk hogyan illik, hogy helyben elérhető ÉNAKADÉMIA pontok legyenek, pl. kávézókkal vagy jógastúdiókkal együttműködésben, ahol fogadóóra van / magyarázatot kap az ember / megvehetők dolgok és kurzusok. Régebben saját ingatlant gondoltunk erre bérelni-üzemeltetni. Most helyi partner tetszene jobban.

27. cégvezetés

Jó most a csapat. Nagyon. De mégjobb is lehetne, ha a napi cégvezetést nálam alkalmasabb ember csinálná (nem operációban vagyok legjobb) + több időm lenne szabad, arra, amihez valóban én kellek. Tehát új cégvezető lesz szükséges. Sőt. Tökéletes jelölt is érkezett, akivel el is kezdtük a munkát, ősszel lép majd be – és akkor nekem több időm lesz az utolsó 3 pontra.

28. podcast / interjúk / TV

TV a jelen, YouTube és podcast a jövő szerintem. Az elsőben botorság nem megjelenni, ha az embernek lehetősége van (és úgy tűnik lesz), a másik kettőbe pedig ideje elkezdeni befektetni. Időm kellene legyen erre több. Vagy szuper “műsorvezető”, aki intézi.

29. angol nyelvű tartalom

Évek óta kérés, hogy legyenek angolul is elérhető videók, legalább felirattal, esetleg könyv fordítás, vagy külön erre a piacra készített tartalom. Idő dolga ez. Is. Meg most még a magyar rendszer álljon stabilan meg előbb… de másrészt igen. Nagy lehetőség. Tisztán érzem, és készülök erre – olyannyira, hogy tegnap új YouTube csatornát hoztam létre, ahol még egyetlen videó sincs: a Steve Joos névre keress a YT appban (hogy ne legyen a magyarral összetéveszthető). És igen, az ÉNAKADÉMIA teljes kínálata és minden szolgáltatása is megáll tetszőleges nyelven. Idővel bizonyosan megyünk külföldre.

30. App

Muszáj lesz profi appot fejleszteni, ami kifejezetten a mi igényeinkre készül. Hogy könnyebben legyen érthető, használható, bővíthető. Játékot látok a lelki szemeim előtt, ahoval az ember szétesetten érkezik, és a helyét tudva lép ki – ahol feladatokat teljesítve, másokkal interakcióban léphet szinteket. Az “élet játéka“. Kb. Nevem is van hozzá, de ez is a jövő zenéje még…

Hát így.

A csapatnak köszönöm a fantasztikus munkát, Nektek a figyelmet – és várjuk a visszajelzéseket!

Hálával,

Joós István és
az ÉNAKADÉMIA