Szeretett Mind!

Nyár elmúlt, és annyi minden történt, hogy újra szükségét érzem egy beszámolónak. (Másrészt kérdezzetek is bármikor nyugodtan!)

Legutóbb a tavaszi válság hatásairól, stratégiai korrekcióról beszéltem. Nagyjából félúton voltunk akkor, és még volt a bankban a befektetőinktől pénzünk.

Örömmel jelentem, hogy a változás teljes és a pénz elfogyott.

30 pontban és hosszan írtam legutóbb [ld. Fejre álltunk, hogy a talpunkra essünk – ÜVB 1/2020], most sokkal tömörebb leszek – ami jól mutatja, hogy mennyivel tömörebben nézzük most a világot.

A lényeg röviden:

A statégiaváltás szuperül sikerült, minden rendben – akkor most Legyünk 1000-en!

– – –

I. FONTOSABB TÖRTÉNÉSEK
II. TAGSÁG
III. BEVÉTELEK
IV. CSAPAT
V. KITEKINTÉS

– – –

I. FONTOSABB TÖRTÉNÉSEK

1. új logo és új arculat

A logót egyszerűsítettük, 45 fokot fordult a szimbólum, magabiztosabb a betű, és színt is választottunk. Erősebb, nyugodtabb és kifejezőbb így.

2. egyértelmű stratégiai fókusz

A post-COVID világ nagy kihívása szerintünk a közösség, mely okból már tavasszal előtérbe vettük a Tagságot. A változás, hogy most már CSAK erre fókuszálunk, tehát minden más, amit eddig fejlesztettünk (Kurzusok, Események, Mentorok, Magazin, Könyvek és Videók) most másodlagos – ezeket a Tagság szolgálatába fordítjuk.

Illetve: konkrét célt tűztünk ki. A magunk számára közelebbieket, (szeptember vége, október vége) – és a közösség felé egy nagyobbat: hogy legyünk 1000-en!

3 – új landing oldal

A nyitó oldal EGYetlen oldallá egyszerűsödött, új a design, de ami sokkal nagyobb változás, hogy többé menüpontok sincsenek, hanem egyelten dolgoról szól csak: Lépj be közénk, mihamarabb!

4 – új irányítópult

Plusz ezen felül egy teljesen új “Irányítópult“ is készült – belépés után immár ezt látják a tagok:

Célunk az volt, hogy az eddigieknél sokkal átláthatóbban és könnyebben érthetően mutassuk a tagsággal járól lehetőségek körét, ami úgy érezzük, hogy elég jól sikerült is – mondd az érzéseid!

6 – új csoport rendszer

A korábbi egységes csoport előfizetés helyett (ami “EgoYoga“ néven, 10 000 Ft-ért volt elérhető) kinyitottuk a rendszert, az Énakadémia Közösségben bárki hirdethet csoportot, aki mentor szinten van [ld. Mentor Program].

Tehát mostantól nem néhány korszakos csoport van csak, a korszakos rendszer szerint (amibe mi osztjuk az embereket be), hanem tematikus csoportok (pl. szexualitás) és konkrét vezető köré szerveződő csoportok (pl. férfi vagy női körök) is lehetségesek. Egyedi árral, és egyedi előfizetéssel.

Meggyőződésem, hogy így sokkal jobb, mert sokkal nyitottabb a rendszer – a hozzánk kapcsolódó mentorok és szakértők valódi csodákra képesek, és így most sokkal több lehetőség van arra, hogy ez ki is jöjjön.

7 – férfiak aktívabb bevonása / ismerkedés

Az életközepi megújulás kiemelekedően fontos területe a férfi-nő kapcsolódás, a tagok már spontán is ismerkednek, ahogy ez magától értetődő is – számítottunk rá, hogy történni fog.

A jövőben segíteni fogunk ebben. Tinderen fotókat pörgetsz, nálunk “lélekképek“ alapján dönts – aminek első lépése, hogy több férfira van szükség. Harcosok Klubja néven a férfi csoportot újraindítottam.

– – –

II. TAGSÁG

Augusztusban döccent a növekedésünk – kevesebben érkeztetek újak, és a régiek is kevésbé maradtak tagok.

Három okra vezetjük ezt vissza:

  1. nyár – a nap süt, jobban vannak az emberek, online irogatás helyett (érthető módon) a strandon pihentek
  2. passzívabbak voltunk – az ingyenes Zoom konzutlációk értéke (és így megtartó ereje) nagy, és kevés ilyet tartottunk a nyáron
  3. kevesebb videó készült – szusszannom kellett, és munka is sok volt, meg persze feszültem, hogy hogyan lesz ez jó

Máskülönben impozáns a görbe:

És szeptemberben tovább is növekszünk.

– – –

III. BEVÉTEL

A nyár folyamán stagnált a cég bevétele, sőt vissza is esett kicsit, így most (a halasztott béreket nem számítva) nullszaldó körül működünk.

FONTOS ezen belül, hogy

  1. a csapat komoly áldozatokat hozott, hogy a költségeket a lehető legalacsonyabb szintre szorítsuk – másképp ez nem sikerülthett volna
  2. míg korábban a bevételek nagy része kurzuseladásokból jött, most a bevételek nagy része már a tagság előfizetésekből származik – alapvető strukturális változás történt
  3. gyengébb nyári teljesítmény ellenére sem omlottak be a bevételek, a tagság növekedése pótolta, ami kurzus oldalon kiesett – egy jól tervezhető működés első időszakában vagyunk

A jó hír tehát, hogy nem fogunk fejreállni, a működésünk bevételei fedik a költségeinket. (Nem az a pénz foggyott el, amiből működünk, hanem az amit a befektetőinktől kaptunk, és korábban tartalékként rendelkezésünkre állt.)

A “rossz”, hogy pl. marketingre még nincsen érdemben pénzünk. Különösen, hogy a halasztott béreket is kell még rendezzük.

– – –

IV. CSAPAT

A csapat fáradt. Megviselt minket, hogy növekedést reméltünk, és ez nem volt a bevételekben még érzékelhető. Plusz bővítésre is szükség volna (létszámban és díjazásban is), többen is erőnfelül teljesítenek most.

Másrészt a fókusz letisztulása lehetővé tette, hogy egyes tevékenységeket leállítsunk / halasszunk (pl. kurzusfejlesztés, magazin gondozása, facebook).

Lelkesítő volt az egy napos évindító workshop, ahol nagyszerű segítséggel koncentráltuk a figyelmünket, és ebből érezhetően erőt nyertünk – és a személyes események is nagyon értékesek voltak.

A munkavégzés marad remote (Slack, Trello, Zoom) – és várhatóan hetente találkozunk csak. Csapatépítés kéthavonta szükséges.

– – –

V. KITEKINTÉS

Az Énakadémia oldal leegyszerűsítésével mindent egy lapra tettünk fel, és ezzel rövid távon tudatosan károsíttuk az üzleti érdekeinket. [A kurzusok belépés nélkül jelenleg egyáltalán nem elérhetőek, és külön nem is értékesítjük őket, hanem Tagságba hívjuk az embereket.]

Másrészt ez tudatos döntés volt, mindenki érti a stratégiát, és mindenki hisz benne – a ”Legyünk 1000-en!’ közös és helyes cél.

A következő időszak kihívásai:

  1. tagok mikor hívnak meg új résztvevőket
  2. hogyan mutatjuk a kurzusokat
  3. hogyan lesz több mentor
  4. hirdetések hogyan működnek
  5. férfiak és az ismerkekedés beindítása

Fentiek közül szerintem az első a legfontosabb.

Meggyőződésem, hogy az Énakadémia sorsa, hogy elég jónak kell lennünk, hogy a résztvevők ne tudjanak nem szólni az ismerőseiknek rólunk – az érzésem pedig, hogy már közel vagyunk ehhez.

Öröm, hogy itt vagy.
Éljen a Közösség, ÉLJEN a Csapat!

Hálával,
Joós István