Szeretett Mind!

Rendhagyó beszámoló lesz, amennyiben is a szokásos részletes elemzés helyett egy belső beszélgetés kivonatát osztom most meg, mert

A) tökéletesen összefoglalja a negyedévet,
B) ez a legőszintébb helyzetkép,
C) bátorság kell hozzá.

Negyedéves meetingre gyűltünk össze április 29-én, ami után Mátétól érkezett a kérdés, hogy miért is nem csinálunk újabb befektetői kört.

Nem jöttem magamtól rá, de igaza van:

  1. március megint rekord volt, 5 millió Ft feletti bevétellel (693 tétel)
  2. elértük a 2020 elején kitűzött célok közül, amit lehetséges volt
  3. jobban segítünk, a közösségünk korszakos működésre állt át
  4. fókusz és üzenet letisztult: “Tudd meg hol jársz – lépj tovább!”
  5. “csoport nagyhatalom” épül, platformot adunk, vezetőképzéssel
  6. hirdetéseink működnek, nagyságrenddel vagyunk hatékonyabbak
  7. magyar nyelven még 100x ekkora a szolgálandó piac (+ külföld)
  8. erős és rátermett a csapat, szuper önkénteseket is beleértve
  9. a világ óriásit változott, ami nekünk nagyon kedvez
  10. tömegek lettek nyitottabbak a segítségre
  11. tudjuk mire kell költsünk, skálázni kell “csak”
  12. amihez újabb befektetői kör időszerű (2×10 millió Ft)

Alább Máté levele, és az én reakcióm.

Örömmel,
István


 

Szia István!

Kikívánkozik belőlem ezért leírom.
Tegnapi beszélgetésen bár kijelöltünk egy utat, de továbbra sem értem, miért nem azon az úton haladunk, amin haladnunk kellene a nagy áttöréshez.

Én hiszem, hogy egy 3 hónapos Zolival kitalált content alapú hirdetési stratégiával és egy őszi PR-os támogatással megszervezett nagy kapcsolati felméréssel meglenne az áttörés.
S igen, erre pénzre van szükség.
2020 februárja óta akkorát fejlődött a cég, hogy most már nem elég még több lelkes önkéntes, akik akár napi 8 órát beletesznek. Sem az együtt hozzunk nagy áldozatot megoldás.
Pénzre van szükség és szakemberekre.
Persze az organikus növekedés is abszolút működhet, de ahhoz nem kell ekkora apparátus. S teszem hozzá, én sem. Csupán néha projekt jelleggel. (Persze most magam ellen beszélek, de ez az őszinte.)

Értem, hogy nincsen pénz most a cégben. Viszont azt nem értem, hogy ez miért gond. S elsősorban azért nem, mert ha korábban a bal oldali minőségre sikerült összeszedni 10 milliót, akkor nem értem a jobb oldalira most miért nem adnának. (A régi és mostani nyitóoldal lenne az igazán érzékletes, mert az mutatja a letisztultságot is. De arról sajnos nincsen képem.)

Nem értem, hogy kiben vagy miben nem hiszel. Vagy nem a hittel van a gond, hanem inkább azzal, hogy az ugrással, amit meg lehetne most lépni, átmenne nagyon corporatebe az Akadémia. Ez bizonyos, de a növekedésnek ez az egyik ára.
Persze a tulajdonos te vagy, tehát úgy lesz, ahogy te végül döntesz. Tulajdonképpen erre a levelemre nem várok választ. Inkább csak kikívánkozott belőlem.

Máté


 

Köszi Máté, a levelet!

Hiszek az Énakadémiában, és Bennetek, a csapatban is, és magamban is, hogy amit nekem ehhez hozzá kell tennem, arra képes vagyok.

Nem ez a gond.

Hanem, hogy
– a befektetők bevonása 2-3 hónapnyi munka volt legutóbb
– nyilvános felhívással nem szabad befektetőt toborozni
– a számaink bár nőttek, de még nem látszik az áttörés

Miközben másrészt nem kérdés, hogy ÓRIÁSIT fejlődtünk az elmúlt egy évben.

Személyes érzésem – és ez most durva lesz talán –, hogy … nem bánom, hogy küszködünk kicsit, mert az a tapasztalatom, hogy amikor az ember be van szorítva olyan dolgokat is megpróbál, amit amúgy nem csinált volna.

Hiszek a marketingben.
De muszáj organikusan is nőjünk.

Másképp: működnie kell még 2 dolognak…
[ld. alább, 3. és 4. lábak]

1. a tartalom már működik
– a videókat nagyon sokan nézik
– sokan beszélnek róla, sokan osztják meg
– sokan fizetnek tagságra és/vagy videótárra elő

2. a marketing is működik
– nagyon profik az új felületek
– láthatóan működnek a FB hirdetések
– és immár a YouTube preroll is működni kezdett

3. kell valami ingyenes legyen nálunk, amit emberek maguktól terjesztenek
– legjobb esélyünk az automatikus [korszakos] helyzetfelmérő kérdőív
– ami érdekes választ ad, ami miatt elküldi / megosztja
– konkrétan behívja, hogy legyen tag

4. azok, akik már részt vesznek, kell szóljanak ismerőseiknek
– ajánló rendszert kitaláljuk, ami többlet motiváció [“ÉA Klub”= access]
– még fantasztikusabb szolgáltatást adunk [csoportok]
– amire meg kell hívjam a barátom

Nem hiszek a sikerünkben, hogy a régióban terjeszkedni tudunk és tőzsdére jut a cég, ahogy szeretnénk, és a kisrészvényesek hozzájutnak a pénzükhöz, ha egyik vagy másik [3. vagy 4.] nincs meg.

[Másrészt: a két további lábon gőzerővel dolgozunk, május témája ez, és mindkét feladványra helyes megoldásunk van szerintem. A megközelítésünk JÓ, hiszek benne, hogy működni is fog. Hmm1.]

Az élményem, hogy … új befektetői kört 1) országos dominanciára, 2) regionális terjeszkedésre kellene tudjunk kérni, ÉS az utóbbi nem megy magyar tartalmakkal (nem tudunk szlovákul holnapra elég vonzóak lenni) míg ezzel szemben, ha a fenti bevonás és vagy meghívás működik, akkor az ÉA tetszőleges nyelven azonnal indítható.

[Másrészt, ha a fentieket szétválasztom, akkor a regionális terjeszkedés bár még nem időszerű, de a magyar nyelvű dolgok nagyon is jól működnek, magyar terjeszkedésre nyilvánvalóan kérhetünk pénzt. Hmm2.]

A Product Market Fit, amikor tömegek ostromolnak, hogy ők is jönnek.
EZ nincs még meg, és egy közösség jellegű cégnél meg kell legyen.

Másképp: a termék nincs sztem kész.

[Másrészt miért is lenne már kész, hiszen pontosan azon dolgozunk, hogy jó és mégjobb legyen. EZ a feladat lényege, amihez további befektetői pénz jól jönne – igazad van ebben. Sokat tanultunk, és sokkal hatékonyabbak vagyunk, mint egy évvel ezelőtt, valóban lehetne még egy kisbefektetői kör, az intézményi befektetők előtt. Hmm3.]

Másképp mindez: nem fejlődtünk eleget egy nagyobb befektetői körhöz szerintem. Mely helyzetben nehéz befektetőt behozni – a pénz (erő általában is) sikerhez kapcsolódik. Olyan ez mint a gravitáció. A látható sikerben részt akarnak mások is venni. Az útvágásban csak azok, akik hisznek [a célban és a csapatban, hogy képesek vagyunk elérni].

Még másképp: a nagy pénz nem megoldani segít, hanem gyorsítani.

Amire persze mondhatod, hogy magyar dominancia a jelenlegi tartalommal pusztán pénzt költve, tehát marketing által is lehetséges, és igazad van. [Tehát, hogy kisbefektető ettől még jöhetne, mert mindenképp segítené a távlatibb terveink gyorsabb teljesülését. Hmm4.]

Végül. [Ígérem, hogy az utolsó “kifogás”.]

Ha most lenne +100 millió forintunk … , akkor költenénk marketingre, és ez működne is, tarolnánk a magyar piacot, DE a nagy kép szempontjából veszíthetnénk egy/másfél évet a tulajdonképpeni feladatból, hogy a terjesztés (öngerjesztő terjedés) jól működjön. Van annak előnye is, hogy rá vagyunk kényszerítve, hogy fókuszáljunk és innováljunk.

Amire persze mondhatod, hogy miért nem elég magyar dominancia. És valóban. Talán elég is lenne, ha csak kurzusokat akarnánk csinálni. De szerintem a kurzusok (és a videók) katalizátor igazából, és a lényeg mégis a közösség, emberek testvéri működése. …

[Másrészt: kezdem érteni, hogy befektető alatt Te nem arra gondolsz, mint én – intézményi befektető, aki 1+ millió EUR-val lép be –, hanem egy újabb kisbefektetői kört javasolsz, ami igazából nekem eszembe sem jutott, hogy A) gyorsabban haladjunk magyar nyelven, B) hamarabb jussunk a nagyobb befektetők számára érdekes méretre. Hmm5.]

Amiről eszembe jutott, hogy ezt az egész gondolatmenetet (ami az ÉA jelenlegi stratégiája) megoszthatom befektetői beszámolóként, és beleírhatom, hogy aki kisbefektetőként most beszállna 10 mFt-al, az most nagyon kedvező áron teheti meg.

MERT valóban rengeteget fejlődtünk. ÉS mert aki most száll be, még nem a következő nagyobb befektetői kör 10+ millió EUR körüli cégértékén [és nem is a majdani tőzsdei bevezetés 100+ millió EUR értékén], hanem 3 millió EUR áron, tehát sokkal olcsóbban jöhet. Azaz a majdani tőzsdei bevezetés időpontjára akár 100x-hatja a pénzét.

Szóval nem zárom ki, [sőt meggyőztél erről tulajdonképpen, hogy hülyeség nem nyitottnak lenni, hiszen érkezhet olyan, aki ugyanúgy látja a lehetőséget, mint mi és az eddigi kisbefektetők, hiszen a befektetés lényege, hogy nem azért szállok be, mert kész, hanem mert hiszek benne,] csak ebben nagy kampányt nem tudok most csinálni. Esetleg a korábbi érdeklődőknek tudom elküldeni. Talán hírlevélbe mehet. És tagoknak is lehet befektetni való pénze. [Pláne most, hogy válság peremén vagyunk, és rohamtempóban inflálódik a bankban tartott készpénz.]

Hmm.

Köszönöm a leveled!
Örülök, hogy ilyen tulajdonosi a szemlélet, hiszen az vagy, Te is.

Hálával,
István