Szeretett Mind!

Meggyőződésem, hogy szolgáltatást úgy helyes, csakis úgy érdemes adni, hogy nagyon, sőt mesésen megérje azoknak, akik igénybe veszik. Az Énakadémia havi tagdíja 4990 forint. És bár ez korrekt – sőt sokak számára: nagyon jó – ár volt már eddig is, de nem volt mindenki és bárki számára ELKÉPESZTŐEN JÓ ajánlat. Az elmúlt félév által lett az. (Általam kedvelt professzor szavaival: az ajánlatod intelligencia teszt legyen. Akkor jó, ha annyira megéri, hogy hülyének érzi magát, aki nem veszi igénybe.)

Jelen beszámoló második fontos témája a szervezet. Fél éve még úgy gondoltuk, hogy utolsó erőnket megfeszítve önerőből kell duplázzuk a bevételt, ami finanszírozza a majdani profi cégvezetést. Most ezzel szemben azt érezzük, hogy az evolúciós ugráshoz profi működés kell. Tehát a profi vezetés jön előbb, az tud magasabb szintre emelni minket.

Harmadik nagy téma az infrastruktúra. Saját weboldalunk mellett a közösségünk működéséhez a Mighty Networks rendszerét használjuk, ami azonban nem szolgálja jól ki az igényeinket. Konkrét elképzelésem van, hogy milyen lenne egy jobb rendszer, és bele is vágtam a fejlesztésébe. A projekt neve Humania, szuper csapattal kezdtük, és a tervezés lezárása után most a pénzt kell előállítsuk a megvalósításhoz.

Végül mindennek a finanszírozása. Arra jutottunk, hogy a tőzsdei bevezetést a korábban tervezettnél előbbre lehet és kell hozni. 2022 elején részvénytársasággá alakulunk, és a BÉT Xtend kategóriáját célozzuk meg. Ezen felül megint van befektetői érdeklődés, mely okból az ugrás – tehát a fenti célok – finanszírozásához valószínűleg friss tőkét is fogadunk heteken belül, befektetői érdeklődés függvényében.

Részletek alább.

Köszönöm mindezt! Annyira nagy dolog, hogy itt lehetek és ezt csinálhatom, bukdácsoló ember, én, egy ilyen tökéletlenségében nagyszerű Csapattal.

Hálával,
Joós István

 

– – –

T A R T A L O M :

1. Ügy
2. Eredmények
3. Szervezet
4. Appfejlesztés
5. Finanszírozás
6. Madártávlat
7. Összefoglalás

– – –

 

1. Ügy

Az Együgyű Kft. vágya, hogy Legyen Mindenki Boldog – ez nem változik. [Vision]

Amit ehhez mi adunk – tehát a MI küldetésünk a nagy ügyön belül –, hogy embereknek Lépni Segítünk, mert a boldogság a mi tapasztalatunk szerint nem a célba érés, hanem az úton való haladás eredménye. [Objective / Mission]

Tesszük ezt tapasztalatok megosztása által. Aminek formái: magyarázatok, kurzusok, tapasztalatmegosztó közösségi oldal, és új elemként: platform közösségi vezetőknek. [Strategy]

Stratégiánk eredménye, hogy egyre többek számára vagyunk Közösség is. Közösség, amiben bíznak, Közösség, ahova tartoznak, Közösség, ahol barátkoznak, Közösség, ahol kapcsolatok születnek, Közösség, ahol felelősséget vállalnak, Közösség, ahol nőnek, Közösség, ahol adóznak, közösség, amiből részben vagy egészben megélnek, Közösség, ahol szórakoznak és szórakoztatnak, Közösség, ahol gyülekeznek. Megrázó ez. Állam-embrio, nemzet-kezdemény vagyunk. Közösség tapasztalatunk szerint hiteles vezetők, jó cél és helyes működés eredménye. Felelősségünk tudatában igyekszünk egyre jobban szolgálni Titeket. [Key Result a taglétszám növekedése]

 

2. Eredmények

A legutóbbi beszámoló óta:

1.
Megérkezett újabb 10 mFt befektetés – napok alatt a májusi felhíváshoz képest (!) –, ami nagyon nagy dolog, Isten hozta 12. kisbefektetőnket, aki a 29. tulajdonos a cégben. A friss tőke felét használtuk eddig fel, az alábbi célok szolgálatában:

2.
Megcsináltuk az automatizált kérdőívet, ami bárki számára ingyenesen elérhető lesz, és szinte tanulmány mélységű elemzést ad a korszakos helyzetről mindazoknak akik kitöltik. Életnavigáció lett a szolgáltatás neve, és napokon belül indul. Jelentős növekedést, komoly figyelem hullámot várunk ettől, mert tényleg nagy szeretettel tettük bele minden tudásunkat, amit csak adni tudunk, szórjuk szét az embereknek.

3.
Ingyenes feladat katalógus készült. Ügyfél-interjúk alapján probléma volt, hogy “itt vagyok a közösségben, na akkor most hogyan tovább”. Megoldásként tagok számára elréhető feladat katalógus készült, amiből korszakos állapotának megfelelően választhat mindenki heti feladatot.

[A fejlesztés háttere az a felismerésünk, hogy a tagok egy része csak, aki jól eligazodik / aktívan kihasználja a közösség és videótár lehetőségeit, míg másrészt sokaknak volna konkrétabb kézenfogásra, vezetettségre szüksége. Ezt a múltban a kiscsoportokban adtuk, de (A) sokan már az alap tagságtól várták, (B) a kiscsoport tagság többlet költsége miatt sokan nem tapasztalták ennek az értékét meg.]

4.
Énakadémia Platform. Az Énakadémiát mindig is a tapasztalat alapú segítség terének szántuk, innen a név is, hogy az Én-ek segítik egymást, ahol TE is van mit adj. Másrészt eddig főként velem voltak konzultációk és tőlem jöttek videók (ami az indulás idején szükségszerű volt, mert nekem volt egyedül ismertségem hozzá). Örömmel jelentjük, hogy továbbléptünk, és az én ismertségemet és az Énakadémia hitelességét aktívan fektetjük abba, hogy a közösségen szólaló új hangoknak, hiteles vezetőknek egyre nagyobb teret adjunk.

Nálunk mindenki “zsebében ott a Marshall-bot” – bármilyen furcsa is ez. Végzettségtől függetlenül. Mert a mások szemében való hitelesség az egyedüli feltétel. Ami bátor őszinteségen múlik. Megfigyelésünk, hogy az emberek többségének nem terápiára, hanem tapasztalat alapú bátor őszinteségre, támogató emberi közösségre van “csak” szüksége. Amit mi, átlagemberek tudunk a legjobban adni egymásnak.

Az Énakadémia platformmá alakulása azt jelenti, hogy tudatosan figyelünk rá, hogy mindenkinek és bárkinek a hangját hangosítsuk, aki tapasztalati alapon álló megosztásokat (tehát egyedi értéket!) tud és akar a közösség tagjainak adni. Segítők, mentorok, csoportvezetők növekszenek így folyamatosan, tehát egyre többen és egyre jobban tudjuk a tagokat támasztani. (És ez egyre kevésbé múlik egy emberen.)

5.
Mentor hálózat. Régi törekvés, hogy a mi közösségünk ne csak “userek” tömege legyen, hanem valódi közösség, amihez szerintünk nélkülözhetetlen, hogy személyes kapcsolatok, személyes egymásra támaszkodás a kultúránk része legyen. Másképp: az Énakadémia Közösség “platform jellege” azt is jelenti, hogy mentor hálózat törekszünk lenni, ahol mindenkinek élő kapcsolata van olyan más taggal, aki előtte jár az úton. Módja ennek, hogy az előrébb járók rendelkezésére állnak a tapasztalatlanabbaknak. Aminek megvalósulása, hogy

A) 2021 év eleje óta a haladóbb nagycsoportok tagjai segítő minőségben résztvesznek tapasztalataikkal a kezdőbb csoportokban,

B) én Kérdezz-Felelek néven már évek óta tartok ingyenes fogadóórát, amit a közösségünk “élcsapatából” kikerülő vezetők vesznek át,

C) decembertől mindent mentort bíztatni fogunk, hogy tartsanak rendszeres fogadóórát (ami nagyszerű bemutatkozási lehetőség is).

6.
“Csoport adó” eltörlése. Az Énakadémia gerince a kiscsoportok (mentorok és csoportvezetők körül alakuló 5-12 fős munkacsoportok), amik az Énakadémia Közösségen belül működnek, tehát ezek igénybevételéhez eddig Énakadémia Tagsággal kellett rendelkezni. (Ami többlet teher, amolyan “ÉA adó” volt azon tagok felé, akik csak egy csoportban akartak résztvenni). Ezt most eltöröltük. December 1-től a csoport részvételhez nem kell ÉA tagnak lenni. (Miközben másrészt az ÉA Tagság értékét folyamatosan növeljük, lásd fenti lépések, hogy érdemes legyen.)

7.
Új onboarding folyamat indult. Nem éreztük elég személyesnek az onboarding folyamatot (tagok érkeztetését). Korábban kérdőív kitöltése után automatikusan tettük az érkező tagokat a megfelelő nagycsoportba (korszakos állapot szerinti nagycsoportjaiink: Bátrak, Igazak, Részesek, az alábbi ábra szerint), azonban ez az eljárás pontatlannak bizonyult. És másrészt nagyon személytelen is volt.

2021. november óta alkalmazott új folyamat, hogy

  • az új tagok egy a közösséget jobban bemutató “Előszoba” csoportba érkeznek, ahol “csomagjuk letételére, és kabátjuk levetésére” hívjuk őket,
  • személyes figyelmet kapnak (írásos magyarázat, heti Zoom találkozó az esetleges kérdéseiket megválaszolni, az eligazodásban segíteni),
  • ebbe a szűkebb körbe várjuk az első megosztásukat, és ezt követően kerülnek a megfelelő nagycsoportba tovább (és ez sem kötelező).

8.
Új hangok. A fenti törekvések eredményeként bíztató (és így a törekvést megerősítő) jelenség, hogy a haladó tagok közül egyre többen indítanak csoportokat, és egy ideje már rajtam kívül mások is jócskán hallatják hangjukat konzultációkon, bejegyzésekben, sőt olykor videókban is. Vezetők új generációja van felnövekvőben, és ez óriási öröm.

9.
ÉA Események. Nyáron tábor volt, ősszel férfi nap és kirándulások, valamint új formátumként, de még előadással színesítve tartottuk meg novemberben az első Énakadémia Estet (ÉAE). A világ újra bezár, de mi nagyon várjuk a nyitást, mert arra jöttünk rá, hogy nem maradhatunk tovább az online térben. Hanem nagyon fontosak a való világban zajló találkozások. A közösség miatt is, de főleg a tagság számára. Ismeretségek, barátságok, sőt eljegyzés is született – és mi kiemelt figyelemmel akarunk találkozókat szervezni, amint majd újra lehet.

+

Ami nem valósult meg:

10.
Videó stratégia. Elképesztő minőségű és mennyiségű muníciónk van. Ami alapján az 1 perces Instagram videók királyai lehetnénk akár… Új kezdeményezés, hogy a tagoktól fogadunk segítséget a legjobb részletek kiemelésében, amiket külön is közzéteszünk majd.

11.
ÉA Magazin. Egészen elképesztően értékes, valóságosan fénylő megosztások érkeznek a közösségbe folyamatosan, amik mások – a világ számára is elérhetőek kellene legyenek, nyilvánosan. Régi szívfájdalmam, hogy a Magazinnak nincs gazdája. Fontosabb dolgaink voltak, de remélem, hogy hamarosan ezzel is haladunk majd.

12.
Podcast Network. Szeretem a podcast műfajt, és hiszek a csatornában. Rengeteg hanfelvétel készül – Zoom beszélgetések és videók felvételei –, túl sok a feldolgozáshoz. Terv és vezető kell a témában.

 

3. Szervezet

A fejlesztés fenti eredményeit összefoglalva: most van kész a termék.

A taglétszám jelentős növekedését az ingyenes életnavigációs kérdőívtől, a megtartás további javulását a tagság értékének növelésétől várjuk.

Következő lépés, hogy mindenki tudjon róla.

Az ügy érdekében országosan el kell terjeszteni immár sokak számára működő megoldásunk hírét, amihez változtatnunk kell a szervezeti működésünkön. Mert nincsen jelenleg, akinek ez lenne a feladata.

A napi ügymenet tavasz óta Kőhegyi Móni felügyelete alatt zajlik, fantasztikusan jól, akivel azonban kezdettől egyetértettünk abban, hogy ez köztes időszak lesz csak – Tőle egy operációs vezető kell majd a munkát átvegye.

Olyan emberre van szükség, aki jelentős tapasztalattal bír új termékek bevezetésében és elterjesztésében. Külön érték, ha ehhez online és hálózatos eszközök használatának terén is van tapasztalata.

Az új operációs vezető (COO) első feladata az “akvizíció csúcsra járatása” lesz – egyszerűbben, hogy: ne legyen magyar nyelvterületen, aki azért nem használ minket, mert nem hallott rólunk. Móni eközben a Közösség jó szolgálata irányában mozdul tovább.

Az ügyvezető maradok én.

 

4. Appfejlesztés

Régi álmom a Humania App. Szicíliában, a nászutunkon jutott a név az eszembe, konkrétan megvan az emlék, Siracusa-ban sétáltunk…

Soká gondoltam, hogy az Énakadémia “önjárósága” után vágok majd a fejlesztésbe bele, de mára világos, hogy az Énakadémia növekedésének – és különösen külföldi piacokra lépésének – a Humania App feltétele.

A Humania lényegét tekintve egy infrastruktúra projekt, amit azért kell megcsinálni, mert 10 év keresgélés után sincsen a világban a mi közösségi igényeinknek megfelelő social network / informatikai megoldás.

Humania App által a Mighty Networks rendszerét váltjuk le, az Énakadémia át fog költözni, ami újabb lendületet ad majd a növekedésünknek. Másrészt a Humania nem csak az ÉA otthona lesz, hanem tetszőleges – spirituális, céges, rajongói, stb. – közösségek is használhatják majd, aki csak akarja. Az Őszinte Emberi Kapcsolódás otthona lesz. Ahol az élet játékát játszhatja mindenki, aki csak akarja.

Olyan ez kicsit, mint egy úthálózat fejlesztés. Földutakon (alkalmatlan eszközökön) döcögünk jelenleg, és immár aszfaltozott utak kellenek, hogy jobban tudjunk haladni, többekhez el tudjunk jutni.

A Humania projekt leírása itt látszik: humania.app
A működést bemutató videó emitt: humania.live

Hogy ez ba-ro-mi jó, de megvan-e rá a pénzünk?

Örülök, ha tetszik, mert sok munka van benne. A pénz pedig még nincs meg. A tervezést a saját zsebemből fizettem, magánszemélyként, és a fejlesztés indulásához külső finanszírozás (befektetői vagy pályázati pénz) szükséges. Bízom benne, hogy még idén meglesz.

 

5. Finanszírozás

A szervezet rohamosan fejlődik, de a fent vázolt ugrásokat (új cégvezető és appfejlesztés) nem tudjuk önerőből egyidőben finanszírozni.

Tőzsdei bevezetés régebb óta cél, eddig öt év távlatában terveztük csak. A legutóbbi események tükrében felmerült, hogy előrébb hozzuk, és már 2022-ben megkezdjük a folyamatot.

A BÉT néhány éve indított Xtend platformja alkalmasnak tűnik számunkra, mivel így kisebb forgalmú hazai cégek (kkv) bevezetése előtt is megnyílt az út. (Külön érdekes, hogy az Xtend piacon technikai bevezetés is lehetséges. Ami azt jelenti, hogy IPO nélkül, mindössze egy zártkörű tőkeemelés után is megjelenhetünk így.)

Szempontok a tőzsdei bevezetés előrébb hozása mellett:

  • lehetőség kisbefektetőknek, hogy haszonra váltsák a bizalmukat
  • tulajdonosaink és munkatársaink üzletrészének likviditása
  • érkező csapattagok motivációs csomagjai
  • óriási legtimációs lökés
  • régiós terjeszkedés finanszírozása

Ellene:

  • vezetői erőforrásaink szűkössége
  • tanácsadói költségek
  • a piac aligha érti az ügyünket
  • számaink jelentős erősödése szükséges

Régi vágyam, hogy a mi cégünk az itt résztvevő kisemberek számára termeljen pénzt – hogy aki itt lelkesen önkéntes az a részvényei értékéből egyszer autót, a jó vezetők pedig házat vehessenek. Ehhez tőzsdei bevezetés kell. Konkrét és azonnal realizálható nyereségre tehetnek a kistulajdonosok így szert, és aki pár évet várni tud megveheti az autót vagy a házat is. Akkor végezzük a munkánkat jól, ha ez megvalósul.

Ezen felül:

Az új cégvezető bevonása jelentős költség, amit bár ki tudunk elvileg tavaszra gazdálkodni, azonban ez önerőből szoros és bizonytalan, plusz a növekedés gyorsítására is kell maradjon tőke, hogy mozgástere legyen. (Az elmúlt 3 befektetői kör mindenkor kegyelmi idő volt. A cég semmikor nem lineárisan fejlődött, hanem az “evolúciós ugrások” – 1. full time csapat, 2. profi értékesítés, 3. automatizált kiszolgálás –, friss pénz érkezésének eredményeként, egymás utáni hullámokban történtek.)

Végül:

Az új vezető indulása és Humania fejlesztése egyidőben bizonyosan nem megy. Nem csak pénzügyi okok miatt, hanem mert az új vezető is kell ahhoz, hogy én a fejlesztéshez valóban felszabaduljak. A kettőt egyidőben érzem időszerűnek, ami a közeljövőben biztonsággal friss tőkével megy.

Mindezek tükrében:

Felmerült egy “Bridge Round” (áthidaló befekteti kör) lehetősége is. Hogy tehát újabb magánszemély befektetőt / kisbefektetőket fogadjunk 10-30 mFt nagyságrendben, a fenti célok megvalósítására. Különösen vonzó ez a lehetőség attól, hogy van is épp befektetői érdeklődés. (Másrészt a jövőbeli várható cégértékhez képest még nyomott áron adunk el üzletrészeket, ha ezt most választjuk. A jelenlegi cégérték 4 millió EUR, aminek többszöröse várható 3-5 év múlva.)

Célok:
1. új cégvezető + mozgástér biztosítása (15 mFt)
2. Humania fejlesztés megindítása (10 mFt)
3. tőzsdei felkészülés elkezdése (5 mFt)

Befektetői érdeklődés, és a még jelentkező új befektetőkkel való kémia függvényében döntünk arról, hogy ebbe belevágunk-e, mert nincsen mindenképp szükségünk pénzre. Viszont jelentősen gyorsíthatunk, ha jön.

 

6. Madártávlat

Kritikus tömeg előtt vagyunk. Még mindig.

Emelkedő rakétát választottam a legutóbbi beszámolóhoz képként, és most megértést remélek. Azt hittem akkor, májusban, rekord bevételek után, hogy jó már a rendszer, készen van termék. Tévedtem.

Hanem az igazság az, hogy a rakéta még összeszerelésben volt – ami onnan tudható (a számok makacs dolgok), hogy ahogy egyébként írtam is: még nem látszott, és azóta sem érkezett el a gyorsuló növekedés.

Hanem ez most következik.

Mert MOST van a termék meg.
Az elmúlt hónapok által lett elég jó.

Amit ez alkalommal rakéta helyett egy székkel próbálok szemléltetni… (így rajzoltam le startégiánkat a hét elején, egy kávézóban ülve).

A megrázó ebben nem csak az, hogy már fél éve késznek akartam a rendszert látni, hanem, hogy NEM a felépítmény volt hiányos, hanem az alapok. A szék lapját (Közösség) támasztó, annak jó működését garantáló lábak közül hármat az elmúlt fél éven fedeztünk fel, frissen helyezünk be. Ami azt jelenti, hogy egy lábon ugráltunk eddig a lehetőségeinkhez képest…

A szék lábai konkrétan:

1. Tartalom – a korszakos rendszert, értsd: a helyzetednek megfelelően helyes életstratégiát bemutató magyarázatok (CSAK tőlem voltak)
2. Konzultációk – rendszeres és a tagok számára ingyenes fogadóórák, ahol a mentoroktól személyes tanácsot kaphatnak (CSAK velem voltak)
3. Kapcsolódás – események ahol a tagok egymással kapcsolódhatnak, pl. Énakadémia Est, kirándulás, helyi találkozók, stb. (alig / NEM voltak)
4. Feladatok – azonnal elérhető konkrét instrukciók, hogy ebben vagy abban a helyzetben vagy, és akkor most MIT is próbálj ma (NEM voltak)

Másképp: fél ével ezelőtt a Tagság magában nem (nagyon kevesek, csak az önjáróan aktív emberek számára) volt elég ahhoz, hogy valaki valóban haladjon az élete útján. Hanem az eredményekért csoportba is kellett jönni, aminek jelentős többlet költsége volt.

Ami helyett az elmúlt fél évben “demokratizáltuk” a tapasztalatokhoz való hozzáférést, így tehát immár mindenki hatékonyabb segítséget kap, akkor is ha nem fizet csoportra is elő. (Csoport részvétel továbbra is jobb, de az prémium szint és ár.)

Még másképp: jogos igény a tagoktól, hogy konkrétabb segítség legyen, hogy kézenfogjuk őket. Kevés volt a korábbi válasz, hogy “Menj csoportba!”.

3 új láb került tehát a Közösség alá, hogy ez jobban működjék, hogy valóban megtartson a szék. Így most 4 van. Amitől azt várom, hogy sokkal, de sokkal stabilabb lesz az alap szolgáltatás is, így sokkal többeknek vonzó, mint az eddigi “másfél lábon ugrálás”. Miközben a szék támlája is egyre nagyobb kényelmet ad, hiszen a (5) Kurzusok, (6) Csoportok, (7) Vezetőképzés jók – és folyamatosan fejlődnek.

Mindez együtt elég kell legyen, hogy átkeljünk a Rogers féle adoption curve híres “szakadékán”.

Mert közérthető és jól működő, profi szolgáltatásunk van.

 

7. Összefoglalás

Mindezek fényében, az előttünk álló lépések:

1. A termék elterjesztése – 2022

Legyen közismert a magyarul beszélők emberek számára. Óriásplakátokra nem lesz pénzünk, hanem ezt kreatív eszközökkel érjük majd el.

2. App fejlesztés – 2022

Nagyszerű közösségünk mégjobb infrastruktúrát, kifejezetten erre fejlesztett játékteret érdemel. Tiszta víziónk van, és meg is tudjuk csinálni.

3. Regionális bevezetés – 2023

Sikeres hazai növekedés után, és kifejezetten erre fejlesztett, szuper App birtokában környező országokba indulunk tovább. Helyi partnerekkel.

4. Európai szerep – 2024

Az EU országai azonos problémákkal küszködnek, magány és meg nem értettség, halogatás és válság mindenütt. Működő megoldásunk van.

Megcsináljuk. 
Azért biztos, mert én nem nyugszom, amíg mindez nincs meg.

Jó munkát, és öröm, ha segítesz!

Joós István
együgyű vezető